Kalau begitulah ceritanya..

Assalamualaikum.

Monday Blues, tapi bukan untuk saye sebab cuti. hehe :)


Semalam, saya post di Facebook berkenaan bahasa nak kena penampar. Ala, takkan tak tahuuuu, ramai kot yang sangat 'talented' nak gunakan bahasa ni. Tapi yang sedihnya, memang betul-betul boleh kena penampar sebab dah merosakkan bahasa. Haishh~




Serius, bab ni memang terpaksa cakap direct, dan sumpah tak gemar tengok orang guna bahasa ni. I had mentioned about this language thingy in one of my entries. Should I explain in details bout this language? Naaahh~ I don't think so. I know some of you are the expertise in this language. I don't have any clue why (I think most teenagers) have the guts to use it in daily conversations. Perhaps, we look cute or cool using it? Or it's just a trend to communicate among friends. Personally, it's not acceptable. I don't know, I just feel it's too annoying. Plus, when teenagers use the language to describe their feelings towards their bf/ gf.. Does it show your cuteness? Err, that's ugly. 


That's about yesterday. Today, I was thinking about the reality of teenagers nowadays through my observations.
budak budak,
bercinta bagai nak rak,
dua tiga pagi boleh lagi melepak,
perasan cantik dan kacak,
tapi otak habuk pun takdak,
duit topup pun mintak kat mak.
Pathetic nye awak!

Makan peria, terasa pahitnya. :)

Tipu la tak pernah jadi seorang remaja. Kalau tak, camana la nak jadi dewasa. I do understand there are different stages of being a teenager. Masa ni macam-macam benda blajar. All I can say, there are some who love to look pretty/ handsome..who love to be the hot chicks/ guys, but please don't waste your time and you know you can't turn back time. If you feel that you're pretty, let your mind functions well too. Orang skarang ni dok berlumbe-lumbe nak jadi yang terbaik, nak kerja bagus-bagus..


Life tak payah nak 'fun' sangat. Tak faham tengok budaya skarang ni. Bila life takde entertainment, mula la boring. There are certain things that should be taken seriously. Your life and your future. Belum tentu lagi lelaki yang konon-kononnya berjanji nak bahagiakan girlfriend dia, akan tunaikan janjinye. Stand up on your own, be independent so that people won't take you for granted. At least, you have yourself and your own life. 


If you do it with the right way, you know you'll succeed. Cemburu dengan orang yang berjaya, bukannya cemburu dengan orang yang hanya berwajah cantik dan pakai baju cantik-cantik sahaja. Kalau kedua-dua ciri ni ada, lagi bagus. Cantik dan berjaya.


I did make mistakes when I was a teenager and I write based on my experiences. Now, I'm 26 and definitely I don't want to repeat the same mistakes again.


"Tomorrow, you promise yourself, will be different, yet, tomorrow is too often a REPETITION of today." - James T. Mccay


9 comments:

wanabee said...

yes..agree dengan entri ni..
nice ..thanks for sharing . ^_^

anyway..jom singgah2 .

Hilmi Razali said...

betul tuh...kadang kadang menyampah pulak bila dorang guna kan bahasa bahasa terlebih manja nih...kena control sikit lah..anyway thanx for the information.. :)

Ayu Na said...

wanabee

thanks for the comment. :)

Ayu Na said...

Hilmi Razali

thanks for the comment. macamane la nak control ye? hehehe :P

gdsbnga said...

saya paling menyampah orang gune bahase gini .
cukeeenyeee youuu .
what the ? kau nak kate suke ke cuka ? =,=

Ayu Na said...

gdsbnga

ahahah..belum lg kalo 'tau' tu jadi 'aww'. adeh~ sabar je lah..mcm2 hal :p

azzah said...

tak tau la kan kalau dalam perbualan harian diaorang pun dia pakai bahasa euww2 ni..serius tak suka..

Ayu Na said...

azzah~ mostly memangg diorang akan gune bahasa tu..dh jadi common pulak..

Botak said...

dah macam penyakit., seorang mulakan., yang lain pun ikutlah bahasa gedik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...