Sorry for the late post. Been busy lately with workloads and cooking for break fasting. :) So how's everyone doing? How's Ramadhan? :) So, this is the recipe from my beloved mother. We were so excited to make Kuih Ketayap/ Kuih Gulung - a traditional kuih. ^__^
Kuih ketayap/ kuih gulung. Macamana nak buat?? hehehe |
haa..saje nak bagi terliur sekejap tengok kuih ni. hehe. nampak senang je ye, TAPI memerlukan kemahiran & knowledge yg cukup nak bg sedap dan cantik. So, if you're interested, you can have the recipe. Selamat mencuba! :)
Perkara yang paling penting ialah INTI KELAPA sebab kalau tak manis & tak sedap, memang tak jadi le kuihnya. tp takpe, lama-lama buat mesti sedap. hee~
INTI KELAPA
Bahan- bahannya:
1. Kelapa parut (1 biji) *ambil yang putih je ye..slalu guna untuk buat kuih
2. Daun pandan (2 helai)
3. Gula melaka (2 keping)
4. Gula pasir (3 sudu besar)
5. Sedikit air *boleh jugak sediakan dalam mangkuk kecil
Cara-caranya:
1. Panaskan kuali dengan api yang kecil. Masukkan kelapa parut, daun pandan (boleh disimpul), dan gula melaka (dipecah menjadi saiz kecil).
Kelapa parut, gula melaka, daun pandan |
3. Masukkan sedikit air (untuk lembutkan kelapa tu..ikut keperluan. kalau belum cair lg, boleh tambah lg..sikit2)
ni la rupenye dah tambah air :) |
4. Untuk dapatkan inti yang melekit-lekit ni..boleh la tmbah skit je tepung pulut ke dalam kuali..so baru la nmpak lagi cantek. hehe
inti kelapa yg sudah dimasak. :) |
Okay, dah siap inti kelapa. Macam-macam kuih boleh buat ni. Pernah makan kuih badak berendam? haa..yang tu pon sedap jugak. kali ni saye post buat kuih ketayap dulu ye. sangat mudah :)
Bahan-bahannya:
1.Tepung gandum 1 cawan (boleh dapat 6 kuih)
2. Garam sedikit je
3. Air daun pandan (dikisar dan ditapis)
Cara-caranya:
1. Letakkan tepung gandum + garam skit je ye
2. campurkan air daun pandan tadi (lebih elok guna daun pandan..ada org buat guna pewarna)
air daun pandan |
ni adunan tepung :) |
4. Masukkan adunan tepung tadi (slow motion) dari side luar ke dalam..macam buat lempeng tu. tak tebal dan tak nipis. *ni kena buat banyak kali baru cantik hehe*
ok...tak cumel pon..haha.. tak perlu balikkan ye..terus angkat je..bila dah cukup masak. |
6. Bolehlah gulungkan kulit & inti tu..dengan lemah lembut ye. huhu..slow motion je kalo tak nanti boleh koyak. hehehe
Bonda menujukkan skillnye. pakai alas tudung periuk je. baru old skul. haha :) |
No comments:
Post a Comment